• Menu
  • Menu

Скриениот скапоцен камен на кањонот

Само 20 километри западно од Скопје, главниот град на Северна Македонија, ќе најдете национално богатство кое што не е сеуште целосно откриено. Кањонот Матка и пештерата Врело! Можеби езерото Матка е вештачко, изградено во 1938, не постои ништо вештачко за природните убавини околу него.

Е една од најпопуларните дестинации во Северна Македонија која привлекува туристи од целиот свет поготово во летото. Не е чудно што е селектирана како една од првите дестинации од сите 440 локации од new7wonders of nature кампањата.

Пештерата Врело

Пештерата Врело е една од најдлабоките, подводни пештери во светот. Неколку обиди земаат место да се утврди точната длабочина на езерото, но секој нуркач кој пробал да ја открие длабочината на езерото.

  • Во 2008 пештерата забележи длабочина од 100 метри на 71 позиција во светот
  • Во 2019 се дигна 14 место што нуркачите открија дека пештерата има 192 метри длабочина
  • Во 2010 италијанскиот нуркач Luigi Castati нурна во 212 метри длабочина
  • Во 2016 полјакот Krzyszstof Starnawski достигна 230 длабочина откривајќи дека пештерата оди уште подлабоко донесувајќи ја пештерата во топ 3 во Европа!

Што да правите во Кањонот Матка

Дрвените бротчиња со флуентни капетани кои зборуваат Англиски ќе ве запознаат со влезот во пештерата. Кошта не повеќе од 5 евра за лице и ќе добиете целосна разгледница на пештерата. Уште може да ги пробате вашите пејачки способности поради добрата акустичност на пештерата или пак вашиот водич да пее за вас. О да, тој ќе го направи тоа!

Ако времето е студено не се плашете. Прашајте го капетанот да ви ги предаде вашите кебиња. Многу топло да биде вистина!

Опкружувањето е фантастично и вие ќе го видите тоа од нашите слики исто така! Секоја слика која што ќе ја направите од крајбрежјето на езерото ќе биде од вашиот брод, посебно некои стари дрвени напуштени куќи, кои потсетуваат на трилер сценарија од 80те години.

Кој филм доаѓа на ваш ум од сликата?

Кајакарството е исто така добра идеја во Кањонот Матка! Изнајмете ваш кајак можеби за половина од цената на бродот и уживајте во вашата вожња во мирините води на езерото Матка!

Каде да јадете / пиете

Има еден локален ресторант кој служи домашна кујна со поглед на кањонот Матка кој се вика како не друго освен “Restaurant Canyon Matka”!! Ако не сте гладни е во ред. Може да уживате во вашето кафе но ние ве советуваме да пробате топло чоколадо, посебно ако го посетувате Матка Кањонот во зимно време(како што ние направивме). Прашајте за топло чоколадо со плазма бисквити! Ние уживавме!!!

Каде да останете

Како што спомнавме понагоре, Матка Кањонот е помалку од 20 минути со кола од Скопје. Да букирате хотел во главниот град на Северна Македонија ќе биде многу лошо ако сакате да се релаксирате неколку денови од градскиот метеж, треба да проверите во Вила Моон Хотел или Кањон Матка Хотел. Двата од нив ќе ви обезбеди мир, како сценаријо кое потсетува на Господарот на Прстените!

Leave a reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *